Περικοπή των δρομολογίων των επιβατικών τρένων προς το εξωτερικό

Περικοπή των δρομολογίων των επιβατικών τρένων προς το εξωτερικό

Αρ. Πρωτ. 14370/05.04.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Ένα από  τα μέσα μεταφοράς, που οδήγησαν κατά το μακρινό παρελθόν στην ανόρθωση της χώρας μας ήταν ο σιδηρόδρομος. Για δυο αιώνες ο σιδηροδρομικός σταθμός Θεσσαλονίκης ήταν κόμβος μετακινήσεων προς Δύση και Ανατολή. Δεκαετίες μετά, η απαξίωση του σιδηροδρόμου από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής μέρα με την ημέρα. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι πλέον σιδηροδρομικός κόμβος και η χώρα μας αποκόπηκε τόσο από τα Βαλκάνια, όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά μετακινούνται άνετα και με ασφάλεια με υπερσύγχρονα τρένα.

Η απόφαση του ΟΣΕ να περικόψει στο πλαίσιο της περιστολής των δαπανών, όλα τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων προς το εξωτερικό, οδήγησε στο τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη σιδηροδρομική μετακίνηση επιβατών προς την Ευρώπη και την Ανατολή και αντιστρόφως. Δεν υπάρχει πλέον καμία σύνδεση με το εξωτερικό, καθώς τα σύνορά μας διασχίζουν πλέον μόνο εμπορικά τρένα. Τα δρομολόγια προς Σκόπια, Βελιγράδι, Μόναχο, Σόφια και Κωνσταντινούπολη πλέον δεν υφίστανται, οι υπηρετούντες στις ένοπλες δυνάμεις δεν μετακινούνται πλέον με μειωμένο εισιτήριο για τις μονάδες του Έβρου και της Ροδόπης, το ίδιο και οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις του επιβατικού κοινού, το οποίο επιμόνως απαιτεί την επαναφορά  δρομολογίων, που άστοχα  η διοίκηση του ΟΣΕ περιέκοψε.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην επαναφορά των δρομολογίων του εξωτερικού των επιβατικών αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ;

Απάντηση Υπουργείου